Een nieuwe stap vergt lef

Ken je het gevoel dat je een volgende stap wilt zetten. Dat je van binnen die stuwende kracht voelt om in beweging te komen en dat je tegelijkertijd van buiten de angst voelt opkomen. Je wilt zo graag naar iets nieuws, naar een volgende uitdaging of compleet van richting veranderen, maar iets houd je tegen. Eigenlijk niet eens iets, maar JIJ houdt jezelf tegen. Je durft niet, je ervaart een angst. Die angst kan over van alles gaan: wat als ik niet meer verdien wat ik nu verdien, wat als ik het toch niet leuk vind, wat als ik spijt krijg, wat als ik het niet blijk te kunnen, wat als anderen afkeuren wat ik nu wil gaan doen? De lijst met ‘wat als-en’ is lang en divers.

Deze patstelling kun je doorbreken. Het begint bij het verduidelijken van wat je inspireert. De allerbelangrijkste vraag die je jezelf mag stellen is: wat triggert mij om te gaan bewegen? Is het de ambitie voor een nieuwe baan, voor een nieuwe rol, voor het innemen van een nieuwe positie, voor het eindelijk toelaten van een latente wens, voor het streven naar een bepaald gevoel? Ga voor jezelf na: hoe zou het zijn als ik de stap heb gezet, als ik heb bereikt wat ik nu wens? Hoe zou dan je leven eruit zien, wat zou je dan zoal doen en hoe zou je je voelen? Dit kun je met woorden omschrijven, met beelden (d.m.v. een moodboard, fotografie of tekeningen) of puur als oefening in je hoofd doen. De kunst is om hier niet te gemakkelijk overheen te stappen, want het beeld wat je nu oproept word je ankerpunt.

Pas als het ankerpunt staat kun je gaan onderzoeken wat je tegenhoudt. Vaak zie je dan één issue gelijk naar voren komen. Kijk er eens met een open blik naar: hoort dit obstakel hier nu te staan, staat het op zichzelf of staat er een heel scala aan obstakels, kun je er omheen, wil je er omheen? Ga op zoek naar het bestaansrecht van dit obstakel en hou, zo lang als je zoektocht duurt, helder voor ogen wat je ankerpunt is. Dat punt helder hebben geeft je de energie die je nodig hebt om met je eigen obstakels om te kunnen gaan en de heldere blik die nodig is om ze een plek te geven die jou niet langer belemmert om verder te gaan op jouw pad.

Het klinkt zo logisch en eenvoudig, maar dat is het helaas niet altijd. Durf hulp te vragen als je merkt dat je stil komt te staan. Stop je wens, je ambitie, je droom niet weg, maar vraag een ander om écht naar je te luisteren en écht objectief met je mee te kijken. Dan kun je mogelijkheden vinden die eerder verborgen waren en kun jij dé stap zetten op een manier die nu bij jou past.

Meld je aan voor een kennismakingsgesprek.

Dit is geheel vrijblijvend.

Plaats een opmerking