Opstarten in 5 stappen

Na de jaarwisseling willen velen van ons een frisse nieuwe stap maken. Echt weer ervoor gaan. Bepaalde zaken verbeteren, andere simpelweg net een beetje anders doen en met sommige dingen vooral verdergaan met hoe het was. Echter, waar haal je die frisse energie vandaan? Na de warmte van de decembermaand, of voor sommigen juist de confrontatie met de eenzaamheid van deze maand, een boost krijgen om de draad weer op te pakken en de lat weer op een passend niveau neer te leggen.

Stap 1: begin gewoon

Door te doen vind je weer jouw eigen ritme. Zie het als het opruimen van je huis, dan pak je ook gewoon op wat er als eerste voor je voeten ligt. Je kunt niet gelijk het perfecte plan hebben, je mag gewoon beginnen en er weer inkomen. Maak je niet druk over de enorme hoeveelheid werk (of juist het gebrek aan werk), maar begin met een eerste taak en werk zo verder. Eerst doen, daarna komt de rest.

Stap 2: focus op wat je doet

Dat wat je aandacht geeft groeit. Elke taak die je oppakt en elke rol die je bekleedt, heeft jouw volle aandacht nodig. De tijd die tussen verschillende taken zit of tussen verschillende rollen zit gebruik je om te multitasken, in die tijd bepaal je wat het volgende is dat je op gaat pakken. Zodra je start ben je gefocust om uit deze taak of uit deze rol het beste te halen. Alleen door volle aandacht te geven aan wat je nu doet, wordt het en word jij beter.

Stap 3: Maak een plan

Alleen met een plan worden wensen werkelijkheid. Op zo’n eerste dag mag een plan nog klein en praktisch van aard zijn. Je hebt de eerste taken opgepakt, je bent geconcentreerd bezig geweest met een aantal zaken, dan kun je nu bepalen wat je redelijkerwijs vandaag van jezelf mag verwachten. Prikkel jezelf als je uitdaging zoekt of temper je eigen verwachting als dat je effectiever maakt, maar zorg ervoor dat jij voor ogen hebt hoe jij vanavond af wil ronden. Door te plannen blijf je op koers.

Stap 4: Vindt voldoening

Grootsheid komt in kleine stappen. Als je bent begonnen, je bent toegewijd geweest en je hebt een planning gemaakt, dan mag je voldaan zijn over je eigen inzet van deze dag. Door aan het einde van je werkdag bewust stil te staan bij waar je vanmorgen was en waar je nu bent, kun je voor jezelf het verschil formuleren. Verwacht niet direct grootse veranderingen in je denken of in je doen, maar onderken de kracht van de beweging die je hebt ingezet. Elke dag een beetje beter levert uiteindelijk een grote meerwaarde op.

Stap 5: Herlaadt

Energie stroomt, je geeft het en je herlaadt weer, zo vind je flow. Nu je werkdag erop zit mag je ‘m loslaten. Dit was het voor vandaag. Nu is het zaak om je andere rol of rollen in het leven te vervullen. Je kunt aandacht geven aan je kinderen, je vrienden, je familie, maar ook – al is het maar even – aan jezelf. Wat heb jij nodig om weer op te laden; voor de één is dit een hobby, een sport, het lezen van een boek, meditatie of misschien ‘gewoon’ een wandeling. Wat je ook doet geniet van de energie die dit je geeft.

Klaar voor een nieuwe dag!

Meld je aan voor een kennismakingsgesprek.

Dit is geheel vrijblijvend.

Plaats een opmerking